Yohanna Photography

Fota manuellt - en liknelse

Att fota manuellt kan jämföras med att bada i ett badkar eller snarare att fylla upp badkaret med vatten.

Bländaröppningen kan jämföras med diametern på slangen som leder vattnet till badkaret. Är diametern stor, blir vattenflödet stort och man kan snabbt fylla upp badkaret. Är slangen istället smal, så blir flödet mindre och det kommer att ta längre tid att fylla upp badkaret. Alltså, är bländaren stor så släpps mer ljus in än om bländaren är liten.

Slutartiden kan jämföras med den tid som man fyller upp badkaret. Ju längre tid du fyller på, desto mer vatten får du i badkaret. Ju längre slutartid du använder, desto mer ljus hinner att släppas in och bilden blir ljusare. Vill du att badkaret ska fyllas på snabbt (använda en kort slutartid) så måste du väga upp det genom att ha en bredare slang, dvs. en större bländare, för att få i tillräckligt med vatten.

Hur ska jag nu få in ISO i detta? Haha. Jo, men om ni är snälla och har lite fantasi så kan vi tänka såhär. Värdet på ISO kan motsvara hur fräscht vatten du får i badkaret. Du vill så klart ha så fräscht vatten som möjligt (dvs. använda så lågt ISO som möjligt för att bilderna inte ska bli brusiga). Fast grejen är, ibland har man ju bråttom... då måste man fylla på badkaret snabbt (använda kort slutartid) och det är inte alltid man kan gräva fram en bredare slang (större bländare), då får man helt enkelt komprissa med kvalitén och nöga sig med lite skitigare vatten (brusigare bilder).
 

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas