Yohanna Photography

Lär dig fota manuellt

Jag ska försöka att beskriva de tre grundinställningar som används då man fotar manuellt. Jag kommer inte att gå in på hur man ändrar inställningarna eftersom det är olika för olika kameror, det kan ni läsa er till i er manual. Har ni ingen manual, googla på er kameramodell + manual. Eller testa er fram, det brukar framgå ganska tydligt.

Rätt exponering är grunden för ett bra fotografi. Är en bild överexponerad så blir den för ljus, är den underexponerad så blir den för mörk. En balans mellan de tre grundinställningarna bländare, slutartid och ISO ger en lagom exponerad bild. Känns det som för mycket info på en gång? Lär er om en av inställningarna i taget.
 
 

Bländare: Man kan se bländaren som objektivets öppning. Storleken på öppningen avgör hur mycket ljus som släpps in i kameran. Ett lågt bländarvärde (tex. f/2.8) ger en stor bländaröppning - mycket ljus släpps in. Ett högt värde på bländaren (tex. f/22) ger en liten bländaröppning - mindre ljus släpps in. Bländaren påverkar inte bara hur ljus en bild blir, utan den påverkar även skärpedjupet.

Skärpedjup är det område i en bild som är skarpt. En stor bländare get ett kort skärpedjup, en mindre bländare ger ett större. Nagellacken på bilderna ovan står placerade på samma plats på de båda bilderna. På bilden till vänster är enbart nagellacket längst fram i fokus, på den högra bilden är alla tre skarpa. Detta beror på att den högra bilden har ett större skärpedjup. Jag använde alltså en mindre bländaröppning.

Stora bländaröppningar används ofta vid porträttfotografering där framförallt ögon ska vara skarpa, men bakgrunden gärna får vara suddig. Vid landskapsfotografering använder man istället ofta en mindre bländare för att få ett större skärpedjup, så att stora delar av landskapet är i skärpa.
 
(den vänstra bilden blev mörk för jag glömde bort att ändra iso haha)

Slutartid: Slutartid, som är detsamma som exponeringstid, beskriver under hur lång tid ett foto tas. En längre slutartid släpper alltså in mer ljus. Använder man sig av en lång slutartid kan det vara bra att stöda kameran mot något eller att använda stativ, annars blir bilden lätt suddig. Slutartiden mäts i sekunder och på min kamera kan den vara allt från 1/4000 sekund upp till 30 sekunder.

Fjärrutläsaren på de två bilderna ovan gungar, men det syns knappt på den vänstra bilden då jag använde en kort slutartid. En kort slutartid är alltså användbart då man vill frysa en rörelse, tex. då man tar kort på någon som hoppar. Använder man en längre slutartid, som på den högra bilden, så ser man nästan rörelsen i bilden. Detta kan vara roligt då man tex. kan "skriva" i mörker med en lampa eller ta läckra bilder där ljus från åkande bilar bildar långa sträck.
 
 
ISO: ISO är ett mått på hur ljuskänsligt objektivet är. Ett lågt värde innebär att objektivet inte är ljuskänsligt - bilden blir därför mörkare än vad den hade blivit om man fotat med ett högre ISO. I ljusa omgivningar fungerar det alldeles utmärkt att fota med ett ISO så lågt som tex. 100. Är omgivningen lite mörkare så kan man behöva öka värdet för att slippa få en underexponerad (för mörk) bild.

Problemet är att man kompromissar med kvalitén så fort man ökar ISO. Ett högt värde hjälper en visserligen att fota i mörkare miljöer, men bilderna får en sämre kvalité och kan bli brusiga. På bilderna ovan ser ni en inzoomning där man tydligt sker skillnaden i brusighet.

Allmän fakta: Olika kameror är olika bra på att hantera en ökning av ISO. Vissa ger brusiga bilder vid ett ganska lågt ISO, medan andra håller sig brusfria väldigt länge. Redan vid ISO 400 kan min kamera ge en viss brusighet. Hur störande bruset är beror lite på vilken sorts bild det är och vad du ska använda den till. Vissa bilder passar till och med i att vara brusiga. Något att tänka på är att i en förstorad bild så syns bruset betydligt mer än om du använder den i litet format.

En kort sammanfattning

Lycka till fina ni!  Hoppas att ni förstår mitt babbel, annars får ni fråga.Hoppas dock att detta kan hjälpa lite. Stor kram!

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas