Yohanna Photography

Kategori: Fototips

FOTOTIPS: Fotografera barn

Att fotografera barn innebär att du kommer behöva bjuda ordentligt på dig själv, ha mycket fantasi och vara beredd att få springa en del ;-) Här kommer mina bästa tips: 

 Var inte rädd att göra bort dig, lek med barnet och var lite tramsig. Pruttljud, spela teater och gömma sig funkar alltid. 

 Använd hellre lite högre ISO så du får en tillräckligt snabb slutartid, annars blir barnet oskarpt när det rör sig. 

 Fotografera delar av fotograferingen med teleobjektiv, gärna i början så barnet hinner vänja sig vid dig. 

 Låt dom leka på lekplats, titta i bok, måla, kasta löv, leka med pinnar osv, finns massor av saker att göra! 

 Barnen kommer inte vilja sitta still, så tvinga dom inte ;-) föräldrarna kommer försöka få dom sitta still men säg att dom gärna får springa runt, det är på barnens villkor. 

 Om du har svårt att få barnen att titta in i kameran kan du be dom kolla om dom ser något djur i kameran, gör samtidigt något roligt ljud och fråga om dom hörde, då kommer dom garantera titta på dig ;-)
 
 Välj ett större område där barnen kan springa utan att ljuset blir sämre om dom flyttar sig. 

 Använd Ai Servo eller AF-C när barnen rör sig, så hjälper kameran dig med skärpan. 

 Om barnet är blygt så kan du börja leka och stoppa undan kameran ett tag, då vinner du barnets tillit och det blir lättare att få fina bilder. Låt hen testa din kamera, ta bilder på föräldrarna går alltid hem! 
 
 
 
 
 
 

5 fototips

Älskar verkligen att läsa fototips. Det är nog de inläggen jag tycker är roligast att läsa på andra bloggar. Om jag hittar en blogg, är det första jag tittar kategorin som innehåller fototips. Man kan lära sig så mycket genom att läsa andras tips. Så här kommer mina, lite grundläggande tips!
 

 
♦ Till att börja med, är det viktigt att kunna din kameras inställningar. Vet du tex. hur du ställer in bländaren eller slutartiden på kameran? Om inte, läs kameramanualen du fick med när du köpte din kamera. Google fungerar också. 
Även om du inte har systemkamera kan det vara bra att läsa igenom manualen, det finns säkert något intressant där ändå!
 
♦ Se till att det inte kommer med några störande föremål i bakgrunden som förstör bilden och gör den rörig. Då dras blicken till det istället för ditt tänkta motiv. Det är viktigt att bilden inte blir för rörig!
 
♦ Tänk på ljuset. Ljuset tycker jag är en av de viktigaste sakerna att tänka på när man fotar. Ett bra tips för väldigt fint ljus är att fota i motljus. Det blir så hilma fint! Se bara till att ditt motiv inte blir alldelses för mörkt eller ljust.
 
♦ Var något som jag inte är - kreativ! Istället för att bara ta en bild på en blomma, försök göra en krans och hänga på väggen. Okej då, ett väldigt dåligt förslag men försök komma på något intressant.
Jag själv är riktigt dålig på det, jag är inte speciellt fanasirik, haha..
 
♦ Och sist men inte minst, ta många bilder! Testa olika vinklar, olika inställningar och lägg till eller ta bort nånting ur bilden. Det kan bli så himla olika beroende av hur man kombinerar olika inställningar med olika vinklar!

gemförelse med blixt

Jag startade kameran, sänkte slutartiden och började testa. Jag tycker inte det är så jätte stor skillnad faktiskt, och bilderna är helt oredigerade så jag har inte redigerat dem och jag kunde inte hålla handen stilla för jag satt i sängen och bara höll den i knät och fotograferade för jag hade lite bråttom hehe. Inställningarna är detsamma på på alla fyra bilderna :)
 
 
 
 
 
 
 

Fota manuellt - en liknelse

Att fota manuellt kan jämföras med att bada i ett badkar eller snarare att fylla upp badkaret med vatten.

Bländaröppningen kan jämföras med diametern på slangen som leder vattnet till badkaret. Är diametern stor, blir vattenflödet stort och man kan snabbt fylla upp badkaret. Är slangen istället smal, så blir flödet mindre och det kommer att ta längre tid att fylla upp badkaret. Alltså, är bländaren stor så släpps mer ljus in än om bländaren är liten.

Slutartiden kan jämföras med den tid som man fyller upp badkaret. Ju längre tid du fyller på, desto mer vatten får du i badkaret. Ju längre slutartid du använder, desto mer ljus hinner att släppas in och bilden blir ljusare. Vill du att badkaret ska fyllas på snabbt (använda en kort slutartid) så måste du väga upp det genom att ha en bredare slang, dvs. en större bländare, för att få i tillräckligt med vatten.

Hur ska jag nu få in ISO i detta? Haha. Jo, men om ni är snälla och har lite fantasi så kan vi tänka såhär. Värdet på ISO kan motsvara hur fräscht vatten du får i badkaret. Du vill så klart ha så fräscht vatten som möjligt (dvs. använda så lågt ISO som möjligt för att bilderna inte ska bli brusiga). Fast grejen är, ibland har man ju bråttom... då måste man fylla på badkaret snabbt (använda kort slutartid) och det är inte alltid man kan gräva fram en bredare slang (större bländare), då får man helt enkelt komprissa med kvalitén och nöga sig med lite skitigare vatten (brusigare bilder).
 

Lär dig fota manuellt

Jag ska försöka att beskriva de tre grundinställningar som används då man fotar manuellt. Jag kommer inte att gå in på hur man ändrar inställningarna eftersom det är olika för olika kameror, det kan ni läsa er till i er manual. Har ni ingen manual, googla på er kameramodell + manual. Eller testa er fram, det brukar framgå ganska tydligt.

Rätt exponering är grunden för ett bra fotografi. Är en bild överexponerad så blir den för ljus, är den underexponerad så blir den för mörk. En balans mellan de tre grundinställningarna bländare, slutartid och ISO ger en lagom exponerad bild. Känns det som för mycket info på en gång? Lär er om en av inställningarna i taget.
 
 

Bländare: Man kan se bländaren som objektivets öppning. Storleken på öppningen avgör hur mycket ljus som släpps in i kameran. Ett lågt bländarvärde (tex. f/2.8) ger en stor bländaröppning - mycket ljus släpps in. Ett högt värde på bländaren (tex. f/22) ger en liten bländaröppning - mindre ljus släpps in. Bländaren påverkar inte bara hur ljus en bild blir, utan den påverkar även skärpedjupet.

Skärpedjup är det område i en bild som är skarpt. En stor bländare get ett kort skärpedjup, en mindre bländare ger ett större. Nagellacken på bilderna ovan står placerade på samma plats på de båda bilderna. På bilden till vänster är enbart nagellacket längst fram i fokus, på den högra bilden är alla tre skarpa. Detta beror på att den högra bilden har ett större skärpedjup. Jag använde alltså en mindre bländaröppning.

Stora bländaröppningar används ofta vid porträttfotografering där framförallt ögon ska vara skarpa, men bakgrunden gärna får vara suddig. Vid landskapsfotografering använder man istället ofta en mindre bländare för att få ett större skärpedjup, så att stora delar av landskapet är i skärpa.
 
(den vänstra bilden blev mörk för jag glömde bort att ändra iso haha)

Slutartid: Slutartid, som är detsamma som exponeringstid, beskriver under hur lång tid ett foto tas. En längre slutartid släpper alltså in mer ljus. Använder man sig av en lång slutartid kan det vara bra att stöda kameran mot något eller att använda stativ, annars blir bilden lätt suddig. Slutartiden mäts i sekunder och på min kamera kan den vara allt från 1/4000 sekund upp till 30 sekunder.

Fjärrutläsaren på de två bilderna ovan gungar, men det syns knappt på den vänstra bilden då jag använde en kort slutartid. En kort slutartid är alltså användbart då man vill frysa en rörelse, tex. då man tar kort på någon som hoppar. Använder man en längre slutartid, som på den högra bilden, så ser man nästan rörelsen i bilden. Detta kan vara roligt då man tex. kan "skriva" i mörker med en lampa eller ta läckra bilder där ljus från åkande bilar bildar långa sträck.
 
 
ISO: ISO är ett mått på hur ljuskänsligt objektivet är. Ett lågt värde innebär att objektivet inte är ljuskänsligt - bilden blir därför mörkare än vad den hade blivit om man fotat med ett högre ISO. I ljusa omgivningar fungerar det alldeles utmärkt att fota med ett ISO så lågt som tex. 100. Är omgivningen lite mörkare så kan man behöva öka värdet för att slippa få en underexponerad (för mörk) bild.

Problemet är att man kompromissar med kvalitén så fort man ökar ISO. Ett högt värde hjälper en visserligen att fota i mörkare miljöer, men bilderna får en sämre kvalité och kan bli brusiga. På bilderna ovan ser ni en inzoomning där man tydligt sker skillnaden i brusighet.

Allmän fakta: Olika kameror är olika bra på att hantera en ökning av ISO. Vissa ger brusiga bilder vid ett ganska lågt ISO, medan andra håller sig brusfria väldigt länge. Redan vid ISO 400 kan min kamera ge en viss brusighet. Hur störande bruset är beror lite på vilken sorts bild det är och vad du ska använda den till. Vissa bilder passar till och med i att vara brusiga. Något att tänka på är att i en förstorad bild så syns bruset betydligt mer än om du använder den i litet format.

En kort sammanfattning

Lycka till fina ni!  Hoppas att ni förstår mitt babbel, annars får ni fråga.Hoppas dock att detta kan hjälpa lite. Stor kram!

Viktiga saker för bättre bilder

1. Veta din kameras inställningar.  Det viktigaste är att kunna kamerans inställningar, för att fota med auto läget är ju inget att hurra över precis. Jag lovar att ni kommer få otroligt mycket bättre bilder om ni vet hur man ändrar bländaren, vitbalansen, slutartiden med mera. Ni kommer se stor skillnad och det kommer bli mycket roligare att fota om du kan detta. Så läs igenom manualen du fick till kameran eller i värsta fall googla!

 2. Testa olika vinklar.  När du fotar bör du prova att fota i olika vinklar då man kan få många olika bilder bara genom att flytta sig lite, gå lite närmare, lägga sig på marken eller fota bilden rakt uppifrån. Det blir mycket bättre än att bara fota tillexempel rakt uppifrån.  Så va inte rädd för att prova nya vinklar, hellre att du provar mer vinklar för intressantare bilder än att du fota i samma vinkel hela tiden! 

 3. Bakgrunden.  Detta har jag lärt mig på senare tiden att man ska tänka på sin bakgrund. Den ska vara så ren som möjligt utan störande objekt i bakgrunden som tar bort fokuset på motivet. Tex om du är ute i trädgården och ska ta porträtt bilder, stå inte där gräsklipparn, spadarna och brunnen är utan flytta lite åt sidan så du får en ren bakgrund. Annars blir det lätt att dom som kollar på bilderna hakar upp sig på bakgrunden och glömmer bort att kolla på dig eller den du fotat! 

4. Massa bilder.  Var inte rädd för att ta för många bilder, hellre för många än för få. För tänk om du slarvat lite med vissa inställningar eller så har helt enkelt fokusen försvunnit åt pipsvängen, det blir ju inget kul?

 

TRE VIKTIGA SAKER INOM FOTO

1. Veta din kameras inställningar. Detta är nog det viktigaste och mest grundläggande. Om man inte vet hur man ändrar bländare, vitbalans, slutartid osv hur ska man då kunna ta en bra bild? att använda auto är ju inget vidare direkt. Så kolla i instruktionsboken eller googla ifall du inte vet! Så på denna punkt lägger jag väl till att veta vad bländare, slutartid, ISO osv är för nått. Med andra ord att helt enkelt veta hur man fotar utan att använda sig utav auto.

2. Testa olika vinklar. När man fotar tycker jag att man alltid ska testa alla sorters olika vinklar för att hitta en intressant bild. Ett tips är att också lägga sig på marken och fota därifrån. Det blir så himla mycket bättre än att fota rakt uppifrån! Att ta många bilder är också bra att tänka på, det brukar alltid bli någon som är lite suddig eller för mörk.

3. Bakgrunden. Något som jag alltid försöker vara noga med är bakgrunden, vill helst att den ska vara så ren som möjligt utan störande moment som tar fokuset från motivet. Tex. så brukar jag ibland sätta ett vitt papper bakom om det är för detaljerade saker i bakgrunden. 

 
 
 
 
 
 

FOTO TIPS - BLÄNDARE

Bländaren är hur stor öppningen är på objektivet. Desto mindre bländartal, desto större är bländaren. Och desto större bländaren är, desto mer suddigt blir det i bakgrunden.

Bländaren skrivs som Ft.ex F/3.6
 
 

Stor bländare - litet bländartal - suddig bakgrund:
Jag använder det oftast vid porträtt. Då vill man att modellen ska synas mycket och då vill man inte ha med så mycket av bakgrunden.

Liten bländare - stort bländartal - skarp bakgrund:
Det använder man oftast då man vill ha med så mycket som möjligt av en bild. T.ex då man fotar landskap då vill man ha med alla detaljer. 

När man ändrar bländaren så måste man också ändra slutaren. Om man inte vet hur slutaren funkar kan man sätta på "A" funktionen på sin kamera. Då bestämmer man bländaren själv, men kameran ställer inte slutaren.

Det ser nog olika ut på alla kameror. Men ni hittar nog!

Hoppas ni fattar och sånt! ^^ Och för er som redan kan det här, om jag skrivit något fel så kan ni gärna säga till! :) För jag har läst igenom det och inte hittat fel, men ni kanske ser. Haha! :D

Tips för fotografering

LÄR ER KAMERANS INSTÄLLNINGAR!
Mitt tips till alla där ute är att lära er kameran och förstå. T ex. varför ska jag höja ISO'n? När ska jag ha stor bländare? När ska jag ha liten? Och efter att ni läst detta inlägget så vet vi allihopa att det finns hopp för oss alla! Haha!


Stor bländare:
Ex. f/1.4, f/2,8. Används när du vill ha ett kort skärpedjup. Alltså skärpa på ett objekt och oskärpa/"suddig" bakgrund. T ex. på porträtt. Skärpa på modellen och bakgrunden blir "suddig". En stor bländare släpper in mer ljus än en liten bländare.

Lite bländare:
Ex. f/10, f/22. När du vill ha mycket skarpt i bilden, alltså inte en suddig bakgrund. T ex. på landskap. Oftast vill an då ha skärpa över hela landskapet på bilden och då används en liten bländare. En liten bländare släpper in mindre ljus än en stor bländare.

Kort slutartid:
Ex. 1/150s, 1/500s. När du vill frysa en rörelse/undvika rörelseoskärpa. Oftast vill man ha en så kort slutartid som möjligt när man fotar.

Lång slutartid:
Ex. 1/60s, 1/20s, 1s. En lång slutartid är tvärtemot kort slutartid. Alltså när du inte vill frysa något. Fotar du t ex. en bil och vill att det ska se på bilden hur snabbt den åker kan du förlänga slutartiden för att få med "fartränder".

ISO:
Sträva alltid efter ett så lågt ISO som möjligt. ISO'n höjs nästan bara alltid vid dåliga ljusförhållanden. Är det t ex. mörkt och du fotar med slutartiden 1/150s för att undvika rörelseoskärpa, har den största bländaren som ditt objektiv har (största bländaren för att släppa inte så mycket ljus som möjligt) och bilden ändå blir mörk - då höjer du ISO'n. Desto högre ISO du har, desto brusigare kommer även bilden att bli. Min åsikt är dock: Hellre en brusig bild än en oskarp.

Sådär ja!
Om det är någon speciell inställning ni undrar över (t ex. ISO/bländaren) så kan ni ju hojta till :D

Fototips, tre viktiga saker att tänka på

 

Lär dig din kameras inställningar.
Lär dig vad som händer om du ändrar slutartiden, bländaren eller iso. Det kommer att förbättra din bilder otroligt mycket! 

Ställ tillbaka alla inställningar.
Det har hänt flera gånger att jag har fotat inomhus på kvällen och höjt isot och sen inte ställt tillbaka det. Dagen efteråt har jag fotat utomhus i solsken och allt ser bra ut i kameran men när man kommer hem upptäcker man att man har ett ex antal extremt brusiga bilder. Det är verkligen inte roligt.

Tänk på ljuset.
Ljuset är otroligt viktigt om det ska bli bra bilder. Fota i ett jämt ljus, skuggor är oftast inte fint. Eller fota i motljus! du är också bra att använda en reflexskärm för att lätta upp skuggor. :)

 
Upp